Home >> Скандали >> Саопштење синдиката Дванаесте београдске гимназије поводом поништеног конкурса за директора школе

• Форум
  • Коментари су искључени на Саопштење синдиката Дванаесте београдске гимназије поводом поништеног конкурса за директора школе

Запослени у Дванаестој београдској гимназији, незадовољни актуелном ситуацијом и правним нерегуларностима у једној од најстарјих београдских гимназија, ступиће у штрајк почев од наредне недеља па све до испуњења захтева и признавања воље већине чланова Наставничког већа у процесу избора за директора школе.

Директорка Дванаесте београдске гимназије Светлана Миљеновић, за коју је инспекција утрвдила неправилности у управљању школом, одлуком министра просвете, науке и технолошког развоја, господина Младена Шарчевића, именована је за вршиоца дужности ОШ Ратко Митровић, а да претходно није разрешена дужности директорке XII београдске гимназије. Овим чином госпођа Миљеновић је постала овлашћено лице за заступање две школе, што представља до сада невиђени правни преседан у историји српског школства.

Сви запослени у Дванаестој београдској гимназији изражавају дубоку огорченост актуелним  развојем ситуације и забринути су за будућност школе. Након што су надлежни инспекцијски органи у јулу утврдили неправилности у раду директорке Миљеновић, а због неблаговременог расписивања конкурса за избор директора,  уместо да буде моментално разрешена, као што је и написано у записнику Инспекције,  она је награђена именовањем за вршиоца дужности ОШ „Ратко Митровић“ на Новом Београду. На овај начин Дванаеста београдска гимназија се нашла у чудном правном вакууму, где је у ситуацији да има директорку, која је истовремено и директор друге школе и такво стање ће потрајати све до истека мандата 22. октобра, када ће на дужност ступити вд директора Гордана Павловић, доскорашњи помоћник директора.

Осим незадовољства наведененим правним преседаном, запослени у XII београдској гимназији су огорчени и одлуком Министра просвете да поништи конкурс за директора и то да га не поништи одмах пошто је „расписан“ тј. онда када су утврђене неправилности приликом његовог расписивања већ да чека пуна 2 месеца да се огласи, поништи конкурс и именује ВД директора. Школски одбор Дванаесте београдске гимназије, који је према мишљењу запослених незаконито оформљен јер, између осталих, чланове ШО чине и представници родитеља чија деца не похађају ову школу, као и  колегиница која је на породиљском одсуству, је одбио да Министру предложи кандидата за избор директора, након чега је министар именовао вршиоца дужности директора.

Синдикати су поставили неколико питања Министру у вези са овим случајем и предали поднесак 15.10.2018. очекујући одговор. Такође је на адресу Министра послато и Отворено писмо синдиката.

Суочени са неповољним развојем догађаја, а у жељи да сачувамо дигнитет и достојанство ове угледне образовне установе, једногласно смо одлучили да, уколико се у најкраћем року не пронађе решење и не омогући нормално функционисање школе, приступимо штрајку, а у циљу што ефикаснијег решавања проблема са којим смо суочени.

Петар Панић, председник Синдиката Дванаесте београдске гимназије

Драгана Југовић, председник Новог синдиката Дванаесте београдске гимназије